Projekat “Zajedno protiv širenja mržnje na internetu-lokalne zajednice sigurne zajednice”

13 Marta, 2016 / Komentari isključeni za Projekat “Zajedno protiv širenja mržnje na internetu-lokalne zajednice sigurne zajednice”

Projekti Vijesti

U periodu od 26.02. do 26.09.2016. godine Asocijacija za demokratske inicijative će u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava Republike Srpske realizovati aktivnosti u okviru projekta “Zajedno protiv širenja mržnje na internetu-lokalne zajednice sigurne zajednice”.

Glavni cilj projekta je da se, kroz saradnju institucija sistema i civilnog društva, preventivno djeluje na zloupotrebe i pogrešno korištenje internet prostora, te poveća sigurnost njegovih korisnika naročito populacije mladih u Bosni i Hercegovini. Projektom je predviđeno niz aktivnosti koje imaju za cilj povećati kapacitete pripadnika policije i omladinskih organizacija u četiri regije u BiH da prepoznaju, dokumentuju i postupaju po pojavama govora mržnje i drugih oblika ciber kriminala; povećati informisanost srednjoškolaca o posljedicama širenja govora mržnje na internetu i drugim oblicima ciber kriminala; kreirati, testirati i promovisati mehanizme za prijavu pojava govora mržnje na internetu i drugih oblika ciber kriminala te uspostaviti neformalnu mrežu aktera koji će zajedno djelovati na prevenciji govora mržnje na internetu i drugih oblika ciber kriminala.

Period implementacije projekta: 26/02/2016 – 26/09/2016

Projekat je podržan od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.