Konferencija ”Imamo i mi pravo na izbor”

16 Marta, 2016 / Komentari isključeni za Konferencija ”Imamo i mi pravo na izbor”

Vijesti

15.03.2016. godine predstavnice Asocijacije za demokratske inicijative (ADI) su učestvovale na konferenciji ”Imamo i mi pravo na izbor” koja je održana u Sarajevu u hotelu Bristol, a koju su organizirali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI), u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija je bila dio zagovaračke kampanje ”Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u domenu izbornih prava nacionalnih manjina” koju FSU u BiH i IBHI realizuju u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH (CSSP).

U uvodnom dijelu konferencije Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice u BiH je naglasio da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH prvi put ove godine u budžetu predvidjelo finansijsku pomoć za poboljšanje položaja i mogućnosti djelovanja nacionalnih manjina, koje zahtijevaju da im drugi ne biraju predstavnike u vlasti već da one imaju pravo da budu te koje odlučuju ko će ih zastupati.

U toku konferencije bilo je diskusije o slijedećim stvarima. Predsjednik Vijeća nacionalnih manjina BiH, Tihomir Knežiček, je rekao da vijeće nastoji da definiše kriteriji koji bi definirao šta znači biti pripadnik nacionalnih manjina. Također, šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, je poručio da je Dejtonski okvir čvrst, ali da ne zadovoljava demokratske standarde Evropske unije. Kao primjer je naveo kako u oba entiteta veliki broj opština u sastavu svojih zakonodavnih tijela nemaju mjesta za nacionalne manjine, bez obzira na to što ih veliki broj živi na tim područjima. Monitor za romska pitanja pri Misiji OSCE-a u BiH Dervo Sejdić je izjavio da niko nije protiv sprovedbe presude, ali da ne vidi da se išta konkretno radi na tome, te je poručio da je njegov stav jedan predsjednik jedna izborna jedinica. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH naglasio je da pripadnici nacionalnih manjina nisu uključeni u rad izmjene i dopune izbornog zakona BiH te da je upitna transparentnost te radne grupe.