Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje povodom incidenta koji se desio u subotu 7.5.2016. godine u Višegradu

10 Maja, 2016 / Komentari isključeni za Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje povodom incidenta koji se desio u subotu 7.5.2016. godine u Višegradu

Vijesti

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje incident koji se desio 7.5.2016. godine u Višegradu gdje je iz kolone u pokretu u neposrednoj blizini imanja Bakire Hasečić u njenom pravcu ispaljeno više metaka.

Koalicija očekuje od policijskih i pravosudnih organa da hitno rasvijetle ovaj incident i njegove motive, posebno imajući u vidu da se radi o žrtvi i svjedoku ratnih zločina počinjenih na području Višegrada, kao i predsjednici Udruženja „Žena žrtva rata“.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, osnovana je u januaru 2013. godine, uz podršku OSCE-a i Civil Right Defendersa. Glavni cilj formiranja Koalicije jeste zagovaranje za adekvatnu regulaciju govora mržnje i zločina iz mržnje u krivičnom zakonodavstvu oba entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te harmonizaciju krivičnog zakonodavstva.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative

Centar za mlade KVART

Civil Rights Defenders

Fondacija CURE

Fondacija Mediacentar Sarajevo

Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine

Otaharin

Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)

Sarajevski otvoreni centar

Udruženje BH novinari

Vijeće za štampu BiH