Info sesija “Borba protiv zločina iz mržnje i govora mržnje” – Goražde i Foča

20 Aprila, 2018 / Komentari isključeni za Info sesija “Borba protiv zločina iz mržnje i govora mržnje” – Goražde i Foča

Vijesti

19. aprila, 2018. godine Asocijacija za demokratske inicijative održala je dvije Info sesije na temu „Govor mržnje i zločini iz mržnje“.

Prva Info sesija održana je u Goraždu u prostorijama Gradske uprave uz prisustvo 17 učesnika/ca predstavnika/ca Gradske uprave, ministarstva obrazovanja, NVO, predstavnika/ca učitelja i nastavnika osnovne i srednje škole u Goraždu, kao i građani/ke Goražda. Također, RTV Goražde je bila jedan od medija koja je pripremila prilog o održanoj Info sesiji, te isti objavila u okviru Dnevnika RTV Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prilog možete pogledati OVDJE.

Druga Info sesija održana je u Foči u Opštinskim prostorijama Centra za kulturu, a prisutni su bili predstavnici/ce NVO, civilne zaštite, vjerski službenici, državni službenici, policijski službenici i predstavnici pravosudnih institucija. Ukupno 11 učesnika/ca.

Cilj održanih Info sesije bio je razmjena informacija o pojavi i rasprostranjenosti govora mržnje u bh. društvu, razlozima za neadekvatnu obradu i kažnjavanje, te o eventualnim posljedicama govora mržnje na bh. društvo.

Info sesija je održana u okviru projekta „Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje“, a pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders.