Studija „Finansijske istrage kao sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca“ – komparativna analiza Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

Organizovani kriminal se u teoriji ističe kao forma koja se najbrže transformiše, te radi toga predstavlja poseban izazov svim društvima i institucijama. Kao jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv organizovanog kriminala svakako je sprovođenje finansijskih istraga. Stoga, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) Crna Gora, u saradnji sa Asocijacijom za demokratske inicijative (ADI) Sarajevo i Transparentnost Srbija, izradili su studije „Finansijske istrage kao sredstvo u borbi protiv  organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca“.

Studije predstavljaju komparativnu analizu pravnih okvira, primjene i rezultate postignute u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz sprovođenje finansijskih istraga u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Posebno je vrijedno istaknuti preporuke i zaključke kojima autori žele predložiti poboljšanje trenutnog stanja. Sve tri studije je moguće posmatrati pojedinačno, ali i u cjelini kao komparativna analiza i razmjena iskustava u polju finansijskih istraga u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Autori studija su: dr Jelena Đurišić, Univerzitet Donja Gorica, Crna Gora; Doc. dr Zoran Pajić, Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar, Bosna i Hercegovina; Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija.

Studije u PDF formatu možete preuzeti ovdje: Studija – Finansijske istrage kao sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca (BiH,CG, SRB)

Studije su izrađene u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta istrage i krivičnog gonjenja u zemljama Zapadnog Balkana – finansijske istrage kao sredstvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije,“ kojeg implementira Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u saradnji sa Asocijacijom za demokratske inicijative (ADI) Sarajevo i Transparentnost Srbija uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.