U Mostaru održan trening za mlade u borbi protiv diskriminacije u okviru druge faze projekta “Antidiskriminacija”

4 Oktobra, 2011 / Komentari isključeni za U Mostaru održan trening za mlade u borbi protiv diskriminacije u okviru druge faze projekta “Antidiskriminacija”

Vijesti

Asocijacija za demokratske inicijative i Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Studentskim zborom iz Mostara organizirali su Trening za mlade u borbi protiv diskriminacije. Trening je održan u prostorijama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a finansijski je podržan od Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders.

Program je započeo  predavanjem Marte Valinas, predstavnice OSCE-a na temu  Kaznena djela počinjena iz mržnje.  Nakon jednosatnog izlaganja svi prisutni su razgovarali o toj temi i o njima bliskim situacijama s kojima su nekada bili suočeni. Nakon toga, studenti Saša Kulukčija, Ante Matijević i Vedran Arapović započeli su debatu na temu Diskriminacija i govor mržnje u lokalnim zajednicama. O ovoj temi prisutni studenti/ce su imali mnogo toga za reći.

Iznosili su slučajeve u kojima su se oni susreli sa diskriminacijom, govorom mržnje, te predstavljali ideje kako bi se i jedno i drugo moglo spriječiti. Došli su do zaključka da je neophodan individualni pristup rješavanju problema diskriminacije koja se javlja u svakodnevnom životu.

Drugog dana treninga, Adnan Kadribašić, jedan od autora Zakona o zabrani diskriminacije, govorio je o usvajanju i provedbi zakona, ali i nastanku i primjeni zakona u drugim zemlja Europe. Također, govorilo se i o usklađivanju zakona sa načelima antidiskriminacije.

Sanel Huskić, studentima i studenticama je predavao o javnom zagovaranju, kao važnom segmentu borbe protiv diskriminacije. Učesnici/ce su sa predavačem pokušali pronaći najbolji način za zagovaranje promjena u njihovoj lokalnoj zajednici. Priznati PR, Una Bejtović, govorila je o vezi između odnosa sa javnošću i ljudskim pravima, te kako na najbolji način medijima prezentirati projektne aktivnosti, ideje i NVO u kojima su ucesnici/ce aktivni.

Osim predavanja, studenti/ce su imali i vježbe na ove teme, konkretne zadatke, kako bi naučeno primjenili. Dvodnevni trening je završen sa podjelom certifikata i evaluacijom.