U Sarajevu održan okrugli stol na temu “Besplatna pravna pomoć u BiH“

19 Marta, 2013 / Komentari isključeni za U Sarajevu održan okrugli stol na temu “Besplatna pravna pomoć u BiH“

Vijesti

Okrugli stol  organizovali su Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Centar za ljudska prava u Sarajevu u ime Mreže pravde u BiH – neformalne mreže koja okuplja 64 ne-vladine organizacije koje djeluju u sektoru pravde – uz tehničku podršku USAID Projekta razvoja sektora pravosuđa II. Okruglom stolu su prisustvovali vodeći predstavnici sudske i izvršne vlasti kao i predstavnici civilnog društva, medija i međunarodnih organizacija u BiH.

Ovaj okrugli stol je prva aktivnost koju su Forum za zajedničku politiku i članice Mreže pravde poduzele po potpisivanju pisma obaveze, u cilju jačanja partnerstva između vladinog i nevladinog sektora .

Tokom okruglog stola učesnici i izlagači su prezentovali analize postojećeg stanja besplatne pravne pomoći u BiH, te identifikovali nedostatke u postojećem pravnom okviru u pogledu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u BiH.

Na okruglom stolu se govorilo o najvažnijem aspektu pristupa pravdi, a to je pristup stručnoj pravnoj pomoći za sve kategorije stanovništva, uključujući ekonomski najugroženije, koje ne mogu priuštiti plaćanje pravnih usluga. Također na okruglom stolu učesnici su iznijeli činjenicu da još uvijek ne postoji okvirni Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH koji bi omogućio svim njenim građanima jednak pristup sudu i pravdi.

Zaključak i preporuka sa ovog okruglog stola su da su Zavodi i Centri koji pružaju besplatni pravnu pomoć jako bitni i da je od velike važnosti podržati njihov rad, te da je bitno podsticati jačanja partnerstva između vladinog i nevladinog sektora  koji će u budućnosti biti okosnica za vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine.

Dnevni red okruglog stola i listu učesnika možete preuzeti ovdje: Agenda-18.03.2013., Lista-ucesnika-i-predavaca-okrugli-sto-18.3.2013

Forum za zajedničku politiku je tijelo koje se sastoji od predstavnika Ministarstva pravde BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, formirano sa ciljem postizanja bolje koordinacije, unapređenje politika i ubrzanje razvoja reformi u sektoru pravde.

05. februara 2013., upriličeno je potpisivanje Pisma obaveze između Foruma za zajedničku politiku i Mreže pravde o zajedničkom radu na usvajanju i implementaciji Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći BiH.