“Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje” – Trening 1

30 Maja, 2013 / Komentari isključeni za “Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje” – Trening 1

Vijesti

Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo, pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders, 2013. godine započela je realizaciju projekta pod nazivom “Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje”.

U okviru navedenog projekta održan je prvi trening na temu: „Definicija mržnje, šta je govor mržnje, kako razlikovati zločin iz mržnje od diskriminacije?“. Trening se održao 27.maja, 2013. godine u hotelu „Grand“ u Sarajevu. Na treningu je učestvovalo 14 učesnika predstavnika organizacija/institucija koje pružaju podršku osobama sa invaliditetom, povratnicima/raseljenim licima, ali i aktivisti aktivni na polju zaštite ljudskih prava. Trener na treningu bio je Saša Bojanić, pravni savjetnik OSCE-a.

Po definiciji “Govor mržnje” je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili raspaljivanje već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje.[1]

“Zločin iz mržnje” je kazneno djelo motivisano netrpeljivosti prema osobi ili osobama koje su drugačije po nekoj osnovi njihove ljudskosti: boji kože, nacionalnoj pripadnosti, religijskom uvjerenju, seksualnoj orijentaciji, rodnom i spolnom identitetu, itd.[2]

Organizacije civilnog društva u BiH još uvijek samo djelimično bave problemom zločina počinjenog iz mržnje i govorom mržnje, a razlog za to je nedostatak ljudskih kapaciteta, kao i da javnost vrlo malo zna o tome što to znači kada je kazneno djelo bilo motivirano mržnjom, te kako ih razlikovati od drugih vrsta kaznenih djela. Ovaj trening omogućio je učesnicima da se upoznaju sa konceptom krivičnih djela počinjenih iz mržnje i govorom mržnje, principima njihove zakonske legislative, razumijevanjem prirode djela zasnovanih na mržnji i predrasudama, te  da prepoznaju njihove međusobne razlike i odnose. Održani trening zabilježili su i mediji (Radio Mostar – Herceg-Bosna, TV Hayat,FENA, Radio Slobodna Evropa), te je na ovaj način dio atmosfere sa treninga prenesen i široj javnosti.

Program rada treninga možete preuzeti ovdje: Program-rada-za-trening-27052013-Sarajevo

[1] Izvor: http://hr.wikipedia.org

[2] Izvor: http://hr.wikipedia.org