“Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje” – Trening 2

26 Juna, 2013 / Komentari isključeni za “Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje” – Trening 2

Vijesti

Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) Sarajevo, nakon održanog prvog treninga, uspješno je realizovala drugi trening u okviru projekta “Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje”, pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders. Drugi trening u okviru navedenog projekta održan je 24. juna, 2013. godine u hotelu „Grand“ u Sarajevu sa početkom u 10 sati pod nazivom „Praćenje i izvještavanje o zločinima iz mržnje“.

Na treningu je učestvovao 21 učesnik/ca predstavnici organizacija/institucija koje pružaju podršku osobama sa invaliditetom, povratnicima/raseljenim licima, ali i aktivisti aktivni na polju zaštite ljudskih prava, kao i predstavnici Asocijacije za demokratske inicijative. Trenerica  treninga bila je Jasmina Omićević, kantonalna tužiteljica – Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Prisutnim učesnicima gđa. Omićević je putem PowerPoint prezentacije predstavila pojam govora mržnje i zločina iz mržnje, te značaj efikasnog sankcioniranja govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje. Također, prisutnim učesnicima su predstavljeni međunarodni akti koji tretiraju pojam govora mržnje; Relevantna BH legislativa; Krivični zakon u BiH; Kako iskoristiti postojeći zakonski okvir za zaštitu žrtava od počinitelja; Prava i mogućnosti žrtava govora mržnje i zločina počinjenog iz mržnje; Praćenje suđenja i pregled faza krivičnog postupka. S obzirom da je večina učesnika treninga bila iz nevladinog sektora trenerica je prisutnima ukazala i na to koje su mogućnosti nevladinih organizacija kada je u pitanju borba protiv govora mržnje i zločina počinjenog iz mržnje. Nakon završenog petosatnog treninga i sumiranja utisaka učesnika možemo zaključiti da su učesnici u mogućnosti prepoznati govor mržnje i mržnju kao motiv za izvršenje krivičnih dijela, te su upoznati sa relevantnim pravnim normama.

U okviru projekta “Borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje”, Asocijacija za demokratske inicijative će za istu grupu učesnika tokom septembra 2013. godine održati još jedan trening pod nazivom „Zagovaranje za kažnjavanje zločina iz mržnje“.

Trening je podržan i od strane medija (FENA, Radio Mostar – Herceg-Bosna, Radio Slobodna Evropa), te je na ovaj način dio atmosfere sa treninga prenesen i široj javnosti. Program rada treninga možete preuzeti ovdje: Program_rada_za_trening_24062013_Sarajevo