Konferencija ”Zločin iz mržnje i govor mržnje” 23.12.2014.

26 Decembra, 2014 / Komentari isključeni za Konferencija ”Zločin iz mržnje i govor mržnje” 23.12.2014.

Vijesti

Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Fondacija Mediacentar (FMC), su 23.12.2014. godine u Sarajevu (hotel Grand) održali konferenciju pod nazivom Zločin iz mržnje i govor mržnje:

– Preventivne aktivnosti i suzbijanje zločina iz mržnje i govora mržnje u BiH

– Zašto je važno adekvatno odgovoriti na pojavu kaznenih djela počinjenih iz mržnje i govor mržnje.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, predstavnici NVO-a, Komiteta Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, OSCE BiH, kao i predstavnici Ministarstva pravde BiH.

U prvom dijelu konferencije prisutni su iznijeli aktivnosti i djelovanja koja su provodili u okviru svojih institucija i organizacija, a koje su usmjerene na prevenciju, suzbijanje i adekvatno procesuiranje zločina iz mržnje i govora mržnje.

Drugi dio konferencije posvećen je slučaju povratnika Nezira Dardagana iz Zvornika, koji je napadnut na Bajram u augustu, 2013. godine, a čije suđenje za ovaj napad je u toku.

Zaključak i poruka prisutnih sa konferencije je bio da je najbitniji korak u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje njegovo prepoznavanje i adekvatno reagovanje kako od strane zajednice, tako i od strane pojedinaca, građana i građanki te zajednice. Ukoliko izostane reakcija, ogromne su šanse da se govor pretvori u zločin iz mržnje ili da se za kratko vrijeme zaboravi da se ikad i desio. Također, kada se desi zločin iz mržnje veoma je bitno adekvatno procesuiranje počinilaca zločina iz mržnje i govora mržnje.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders.

Pored održane konferencije, tokom 2014. godine uz podršku Civil Rights Defenders-a ADI je održao: 8 javnih govorenja i tri edukativna treninga u gradovima u BiH (Vareš, Banja Luka, Zvornik, Prijedor, Sarajevo), te pratio suđenja vezana za slučaj Nezira Dardagan u Zvorniku.

Sva javna govorenja i treninzi su popraćeni od strane elektronskih i pisanih medija, kao i od strane članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje Fondacije Mediacentar.

Svi tekstovi napisani o treninzima i javnim govorenjima mogu se pronaći na idućim linkovima:

Zločin iz mržnje: dvije godine rada Koalicije
Zločin iz mržnje: slučaj Zvornik
Zločin iz mržnje: javna diskusija u Banjaluci
Razglednica iz Vareša: prevazići ratne rane
Ima li u Prijedoru mržnje?