Čitluk – napad na povratničke kuće u blizini Donjih Hamzića

15 Oktobra, 2015 / Komentari isključeni za Čitluk – napad na povratničke kuće u blizini Donjih Hamzića

Vijesti

04.10.2015. godine se desio napad na tri povratničke kuće u selu Donji Hamzići, opština Čitluku kojima povremeno borave porodice povratnika. Ovom prilikom uništen je dio krova na kućama, porazbijana stakla na prozorima, te ispreturan i oštećen namještaj i unutrašnjost prostorija. Na klupi koja se nalazi ispred jedne kuće ucrtan je simbol „U“. Ove kuće su već tri puta do sada bile mete napada. Prema iskazu jednog povratnika ovim se šalje poruka da oni nisu dobrodošli i da za neke rat još uvijek nije prestao.

ADI-jev tim za monitoring incidenata koji imaju elemente krivičnog djela počinjenog iz mržnje je obišao mjesto događaja 12. oktobra 2015. godine. Kako do tada nisu bili poznati počinioci ovog djela održan je sastanak sa zapovjednikom Policijske stanice Čitluk. On je izjavio da „postoji maksimalna angažiranost policijskih snaga u rasvjetljavanju događaja te da se u što skorijem roku nastoje otkriti počinitelji ovog vandalskog čina, kako bi se mogli u skladu sa zakonskim propisima i procesuirati”.

Ovaj napad ukazuje na neophodnost daljih napora svih struktura vlasti, ali i samih mještana na uspostavljanju međusobnog uvažavanja i poštovanja različitosti među zajednicama u opštini Čitluk. Ukoliko ovaj incident ne bude rasvijetljen, a počinioci adekvatno kažnjeni postoji mogućnost da se oni ponove te da se potpuno poljuljaju odnosi između dvije zajednice koje žive u ovoj opštini.