Reakcija Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje povodom napada na vjernike u džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja koji se desio 25. juna 2016. godine

28 Juna, 2016 / Komentari isključeni za Reakcija Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje povodom napada na vjernike u džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja koji se desio 25. juna 2016. godine

Vijesti

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje strogo osuđuje napad na vjernike koji se desio 25. juna 2016. godine u večernjim satima u džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja. U trenutku napada u dvorištu džamije i u samoj džamiji su se uglavnom nalazile žene i djeca. Dvojica napadača, koji su kasnije identifikovani od strane policije kao Ljubiša Božić (37) i Branko Pačavra (38), su prijetili prisutnima da će ih sve zaklati, zatvorili su vrata džamije i na njima pokušali nacrtati krst, te uz psovke i vrijeđajući prisutne na nacionalnoj osnovi fizički napali lokalnog imama.

Iako je policija pravovremeno reagovala i privela obojicu napadača oni su saslušani zbog „narušavanja javnog reda i i mira“, te su narednog jutra pušteni na slobodu.

Napominjemo da su napadu na vjernike i imama prethodili verbalni napadi i vrijeđanja, da je jedan napadač imao nož i da je evidentno da su ovaj napad izvršili motivirani mržnjom zasnovanoj na etničkoj i vjerskoj pripadnosti prisutnih i zbog toga smatramo da se ovaj slučaj ne smije okarakterisati kao prekršaj.

Republika Srpska je 2013. godine usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim je regulirano krivično djelo počinjeno iz mržnje. Zbog toga članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje pozivaju nadležne organe, a prvenstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo Republike Srpske da adekvatno reaguju, te profesionalnim obavljanjem svog posla sankcionišu svako krivično djelo zločina iz mržnje kao krivičnih djela koja u svojoj osnovi imaju podrivanje izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Također, članice Koalicije izražavaju bojazan da neosuđivanje pomenutog događaja, kao i sve učestalijih napada na povratnike neće doprinijeti procesu pomirenja i suživota u BiH. Ovim putem javno pozivamo sve odgovorne na preduzimanje svih potrebnih mjera kako bi onemogućili da svako buduće nasilje i pozivanje na nasilje postanu sastavni dio javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine, te na taj način preveniraju izvršenje zločina iz mržnje i govora mržnje.

Koalicija za brobu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, osnovana je u januaru 2013. godine, uz podršku OSCE-a i Civil Right Defendersa. Glavni cilj formiranja Koalicije jeste zagovaranje za adekvatnu regulaciju govora mržnje i zločina iz mržnje u krivičnom zakonodavstvu oba entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te harmonizaciju krivičnog zakonodavstva.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje:

Asocijacija za demokratske inicijative

Centar za mlade KVART

Civil Rights Defenders

Fondacija CURE

Fondacija Mediacentar Sarajevo

Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR)

Otaharin

Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)

Sarajevski otvoreni centar

Udruženje BH novinari

Vijeće za štampu BiH