Konferencija i sastanak odbora projekta „Trostruko A za građane – pristup informacijama, savjetima i aktivnoj pomoći“

21 Jula, 2016 / Komentari isključeni za Konferencija i sastanak odbora projekta „Trostruko A za građane – pristup informacijama, savjetima i aktivnoj pomoći“

Vijesti

Glavna tema konferencije bio je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u Crnoj Gori, pristup besplatnoj pravnoj pomoći, te pristup javnim informacijama u Crnoj Gori kao i u regiji. Učesnici/ce konferencije su bili predstavnici/ce lokalnih organizacija civilnog društva Crne Gore koje se bave pružanjem besplatne pravne pomoći raznim kategorijama stanovništva. Također, predstavljeni su primjeri pružanja besplatne pravne pomoći, kako uspješni tako i neuspješni. Na konferenciji je zaključeno da građani/ke nisu dovoljno informisani o Zakonu za besplatnu pravnu pomoć, mogućnostima pristupa besplatnoj pravnoj pomoći i ostvarivanju svojih prava.

Nakon završetka konferencije održan je sastanak organizacija članica odbora, odnosno organizacija Zapadnog Balkana koje sprovode projekat.

Tokom sastanka, učesnici/ce su diskutovali o uspostavljanju Mreže Trostruko A, njenoj ulozi, te standardima Mreže. Također, učesnici/ce su podijelili informacije o drugim mogućnostima finansiranja aktivnosti organizacija i Mreže. Dodatne teme o kojima se razgovaralo na sastanku su bile teme napretka projekta Trostruko A u državama članicama projekta, Erasmus+ programu, te o datumu održavanja narednog sastanka.

Konferencija i sastanak odbora projekta „Trostruko A za građane – pristup informacijama, savjetima i aktivnoj pomoći“ održani su u prostorijama PR Centra u Podgorici, 18.07.2016. godine. Organizatori konferencije bili su ECAS i lokalni partner Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) iz Crne Gore.

Agendu konferencije i sastanka možete preuzeti ovdje: AGENDA-CeMI-ECAS-Konferencija, Agenda-for-Steering-Group-Meeting-Montenegro