Dom naroda usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije

15 Jula, 2016 / Komentari isključeni za Dom naroda usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije

Vijesti

Na 21. sjednici Doma naroda održanoj 14.07.2016. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Nadležna komisija podržala je predloženi zakon sa devet usvojenih amandmana koji su postali sastavni dio teksta zakona. Usvojeni Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH usklađen je sa četiri direktive Vijeća Europske unije, po kojima se BiH obavezala na poštivanje načela nediskriminacije.

Cilj donošenja predloženog zakona je unaprjeđenje postojećih procedura, te prevazilaženje pojedinih nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene zakona, a kojima bi se omogućila dosljednija provedba njegovih odredbi.

Ovim zakonom unaprijeđena su postojeća zakonska rješenja u skladu s osnovnim načelima javne uprave i olakšavanja pristupa i ostvarivanja prava građana u postupku u upravnim organima.

S obzirom na to da je zakon u Domu naroda usvojen u drugačijem tekstu nego u Zastupničkom domu bit će potrebno izvršiti usaglašavanje.

Ovdje možete preuzeti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije