Projekat “Građanska misija obrazovanja”

16 Juna, 2017 / Komentari isključeni za Projekat “Građanska misija obrazovanja”

Projekti Vijesti

Asocijacija za demokratske inicijative (ADI), u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Republici Srpskoj, provodi projekat pod nazivom “Građanska misija obrazovanja“. Glavni cilj projekta je smanjenje utjecaja nedostatka sistemskog pomirenja u mjestima ratnih sukoba kroz jačanje građanske misije obrazovanja u BiH. Ciljevi projekta su: povećanje kapaciteta, sposobnosti i vještina nastavnika/ca i studenata/ica da postanu akteri za mir i pomirenje, da razmišljaju i djeluju otvoreno i kritički, te da potiču i osnažuju obrazovne institucije za provedbu mira i pomirenja u školskim službenim nastavnim planovima.

Ciljne grupe projekta su studenti/ce, nastavnici/ce, profesori/profesorice i obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini. Glavne aktivnosti projekta su: sastanci sa ciljnim grupama i korisnicima u Podrinju, Posavini, Srednjoj Bosni, Krajini i Hercegovini, konsultacijski sastanci, tri studijske posjete Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pet trodnevnih treninga za nastavnike/ce, dvije putujuće škole za mir, zagovaranje, kao i promocija i informisanje o projektu i projektnim aktivnostima.

Period implementacije projekta: 22/05/2017 – 21/05/2020

Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u sklopu Programa za suzbijanje sukoba i pomirenje (Global Reconciliation Fund).