Izrada zagovaračkog plana – projekat „Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u BiH – CAHR“

15 Septembra, 2021 / Komentari isključeni za Izrada zagovaračkog plana – projekat „Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u BiH – CAHR“

Vijesti

Na prvoj radionici za izradu zagovaračkog plana u organizaciji Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment i Asocijacije za demokratske inicijative određena su tri zagovaračka cilja. Radionica je održana u srijedu 15. septembra, a u sklopu projekta ,,Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u BiH – CAHR“. Radionica je održana uz podršku Evropske unije.

Tokom radionice, članice mreže projekta „Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u BiH“ su radile na izradi zagovaračkih ciljeva, kao i na mapiranju relevantnih dionika u cilju ostvarivanja zagovaračkih ciljeva. Pored izrade zagovaračkog plana, učesnici_ce radionice su također imali_e priliku razgovarati i sa autorom „Studije mapiranja institucionalnog kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Prof. dr Aleksandarom R. Ivanovićem o najvećim izazovima tokom izrade Studije.

15.09.2021. godine održana je prva od tri radionice koje će, pored Lukavice, biti održane i u Banjoj Luci i Tuzli. Cilj radionica je razvijanje zajedničkog zagovaračkog plana kojeg će, zajedno sa CAHR timom, razvijati akademska zajednica (predstavnici_ce univerziteta i fakulteta) i predstavnici_ce organizacija civilnog društva po pitanju unapređenja politika/zakonske regulative zaštite slobode mišljenja i informisanja, slobode mirnog okupljanja i udruživanja i slobode kretanja u Bosni i Hercegovini.

Tokom radionice, članice CAHR mreže su istakle poteškoće pri ostvarivanju prava na mirno okupljanje na javnim površinama zbog propisivanja prestrogih zahtjeva i obaveza za organizatore okupljanja, poput obaveze osiguranja reda i mira, obaveze imenovanja organizatora, redara, nadzornika i sl., pa sve do ograničenog izbora javnih površina na kojima se okupljanje može održati. Dodatno, na radionici je spomenuto da su određene neformalne grupe imale nejednak tretman, obzirom da su im nametnute dodatne mjere osiguranja javnog skupa.  

Članice CAHR mreže su imale priliku razgovarati i o pravu na slobodu izražavanja, gdje je spomenut primjer kažnjavanja građana koji su putem društvenih mreža iznijeli svoje kritike na račun vlasti, za šta su bivali prekršajno kažnjeni za prekršaje širenja lažnih vijesti i izazivanja panike u vezi pandemije COVID-19.

U narednom periodu, tim CAHR projekta će održati dodatne prezentacije Studije u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Brčkom, kao i radionice za izradu zagovaračkog plana u Banjoj Luci i Tuzli, nakon čega će članice CAHR mreže učestvovati na treninzima izgradnje kapaciteta članica u polju zagovaranja i dodatnog preciziranja zagovaračkog plana, koji će se održati do kraja ove godine.