Održano drugo javno predstavljanje rezultata ,,Studije mapiranja institucionalnog kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini”

28 Septembra, 2021 / Komentari isključeni za Održano drugo javno predstavljanje rezultata ,,Studije mapiranja institucionalnog kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini”

Vijesti

Dana 27. septembra 2021. godine, u prostorijama Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment u Banjoj Luci, održana je druga po redu javna prezentacija rezultata ,,Studije mapiranja institucionalnog kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini”.

Učešće na predstavljanju rezultata uzeli su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, akademskih zajednica, nevladinih organizacija i studenata sa područja Banja Luke, Doboja, Prijedora, Bihaća, Cazina i drugih gradova.

Autor studije, prof. dr Aleksandar Ivanović, predstavio je mapirane slučajeve institucionalnog kršenja tri ljudska prava (pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, pravo na slobodu mirnog okupljanja, pravo na slobodu kretanja), zaključke i preporuke za unapređenje stanja na polju politike zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Prof. dr Dženeta Omerdić predstavila je Evropske standarde o pitanju zaštite ova tri ljudska prava.

Nakon izlaganja uslijedile su brojne diskusije u sklopu kojih su konstatovani određeni izazovi i problemi kako o pitanju kreiranja normativnih propisa, tako i o pitanju uživanja ovih prava u praksi. Od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, izraženo je interesovanje za načine određivanja granice za ograničavanje prava na slobodu izražavanja, odnosno slobodu mirnog okupljanja. Kada je u pitanju akademska zajednica, konstatovano je da je propisivanje nepreciznih normi stvorilo prostor za njihovo ekstenzivno tumačenje i nezakonito miješanje u ljudska prava. Predstavnici nevladinog sektora su navođenjem primjera iz sopstvene prakse potvrdili da im se u praksi za organizovanje mirnih okupljanja nameću suviše strogi zahtjevi, koji po njih imaju odvraćajući efekat. Najviše diskusije vođeno je o pitanju ograničavanja prava na slobodu izražavanja u smislu tzv. lažnih vijesti, odnosno javnih kritika upućenih organima vlasti. O ovom pitanju mogla su se čuti oprečna mišljenja između predstavnika akademske zajednice i bezbjednosnih institucija, u smislu opravdanosti prekršajnog kažnjavanja građana za izražena mišljenja na društvenim mrežama koja su uvredljivog sadržaja.

Sve diskusije, problemi i mišljenja iznijeta na ovom događaju će poslužiti nosiocima projekta kod kreiranja određenih aktivnosti, prijedloga i rješenja a sve sa ciljem unapređenja položaja ljudskih prava u BiH.