Javno zagovaranje kao alat za pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini

20 Maja, 2022 / Komentari isključeni za Javno zagovaranje kao alat za pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini

Vijesti

Vještina zagovaranja je neophodan alat za sve osobe koje žele pokrenuti promjene u svojim zajednicama. Proces zagovaranja u Bosni i Hercegovini može biti komplikovan, imajući na umu kompleksan politički sistem Bosne i Hercegovine, ali i nudi više mogućnosti za zagovaranje kod većeg broja aktera.

Kako bi ojačali kapacitete predstavnika organizacija civilnog društva i akademske zajednice, te podržali njihovo zajedničko djelovanje, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment i Asocijacija za demokratske inicijative su 13.05.2022. godine u Mostaru održali jednodnevni trening pod nazivom „Uvod u javno zagovaranje“. Treningu su prisustvovali predstavnici članica CAHR mreže, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Tokom interaktivnih i grupnih vježbi, učesnici su razmijenili iskustva u svom dosadašnjem radu, izazovima sa kojima su se suočavali prilikom organiziranja protesta i javnih akcija u svojim lokalnim zajednicama, ograničavanju prava na slobodu kretanja osobama sa invaliditetom, odnosno razmjenu mišljenja o mogućim rješenjima i aktivnostima rješavanja ovih problema koristeći javno zagovaranje. Učesnici su kroz različite zadatke učili kako kreirati i provoditi zagovaračke poruke, analizirati aktere javnih politika, te kako izmjeriti promjene postignute zagovaračkim kampanjama. Osim toga, učesnici su dodatno upoznati sa metodologijom teorije promjene. Nadalje, kroz grupni rad i diskusiju učesnici su detaljnije razgovarali o mogućim izazovima zagovaračkih kampanji u Bosni i Hercegovini, te grupnom djelovanju organizacija civilnog društva i akademske zajednice. Jedan od zaključaka treninga je da zagovarački procesi mogu da osiguraju dugoročne promjene koje utiču na živote svih građana, te da su organizacije civilnog društva zaslužne za mnoga korisna zakonska rješenja i da su sve te promjene zapravo postignute putem javnog zagovaranja.

Treninzi u Istočnom Sarajevu (28.01.2022.), Tuzli (11.03.2022.), Banjoj Luci (25.03.2022.) i Mostaru su održani u sklopu projekta ,,Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u BiH – CAHR“, koji je podržan od strane Europske unije. Naredne sedmice, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment i Asocijacija za demokratske inicijative će 27.05.2022. godine u Bihaću održati peti trening na temu javnog zagovaranja.