Projekat “Kreiranje pretpostavki za uspostavu partnerstva između Ministarstva pravde BiH i OCD”

15 Augusta, 2008 / Komentari isključeni za Projekat “Kreiranje pretpostavki za uspostavu partnerstva između Ministarstva pravde BiH i OCD”

Projekti Vijesti

Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa (Pravila) regulišu učestvovanje javnosti u izradi pravnih propisa od strane državnih ministarstava. Za razliku od drugih evropskih država, gdje se većina zahtjeva za učestvovanje javnosti javlja u vidu preporuka, Bosna i Hercegovina je napravila značajniji iskorak i odredbu o učešću javnosti u izradi pravnih propisa učinila obavezujućom.

Jedan od ciljeva projekta je  bio da se kroz proces javnih konsultacija obezbijedi veće učešće organizacija civilnog društva u procesu pripreme, izrade i donošenja zakona i pravnih propisa za koje je nadležno Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta Asocijacija za demokratske inicijative je prikupila informacije za bazu podataka zainteresovanih organizacija koja ćese koristiti u procesu javnih konsultacija pri izradi pravnih propisa te radili na izgradnji kapaciteta Ministarstva pravde BiH, a vezano za ulogu Ministarstva pravde BiH u procesu javnih konsultacija. ADI Sarajevo je također održao obuku za uposlenike Ministarstva pravde BiH o načinu korištenja baze podataka organizacija civilnog društva koje su zainteresovane da učestvuju u procesu javnih konsultacija.

Projekat “Kreiranje pretpostavki za uspostavu partnerstva između Ministarstva pravde BiH i organizacija civilnog društva” je podržan od strane USAID PRSP – Projekat razvoja sektora pravosuđa.