Trening „Informacijsko-komunikacijske tehnologije za pravne profesionalce“

30 Juna, 2008 / Komentari isključeni za Trening „Informacijsko-komunikacijske tehnologije za pravne profesionalce“

Vijesti

Trening „Informacijsko-komunikacijske tehnologije za pravne profesionalce“ održan je u hotelu „Nebojša“ na Jahorini, 26. i 27.juna 2008. god. Cilj treninga bio je upoznati predstavnike profesionalnih udruženja u sektoru pravosuđa sa osnovama informacijsko-komunikacijskih tehnologija kako bi ih mogli upotrijebiti u svom svakodnevnom radu kao i u korist jačanja internih kapaciteta svojih udruženja. U okviru treninga na kojem su predavači bili Saša Madacki (Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu) i Vedran Bejatović (nezavisni ekspert), predstavnici udruženja mogli su da se upoznaju sa strategijama pretraživanja, informacionom arhitekturom i web dizajnom, bazama podataka i sl.

Tokom treninga pojavili su se prijedlozi pojedinih predstavnika za teme koje bi se trebale obraditi na nekom od narednih treninga kao npr. trening iz strateškog planiranja i menadžmenta za udruženja koja imaju „razuđeno“ članstvo radi boljeg povezivanja.
Također, na prijedlog pojedinih predstavnika udruženja mentorica radne grupe, Anđela Lalović, će uraditi, po dostavljenim dokumentima, prijedlog projekta čiji je cilj izgradnja kapaciteta udruženja iz oblasti ljudskih resursa, odnosno pronalaženje načina finansiranja osobe koja će u datom udruženju obavljati administrativne poslove sekretara udruženja.

Svim predstavnicima udruženja biće dostavljena baza podataka za članstvo kao i radne verzije web stranica za ona udruženja koja nemaju web stranicu ili im je potreban redizajn iste. Također, svim predstavnicima udruženja biće otvoren korisnički nalog za EBSCO host bazu podataka koji nudi pristup i pretraživanje više od 6000 časopisa sa punim tekstom u oblasti društvenih i humanističkih nauka.