U Banja Luci održan trening za mlade u borbi protiv diskriminacije

2 Novembra, 2011 / Komentari isključeni za U Banja Luci održan trening za mlade u borbi protiv diskriminacije

Vijesti

U periodu 28. – 29. oktobra 2011. godine u Banja Luci je održan trening “Borba protiv diskriminacije – pravo, praksa i društvo”.

Trening je održan u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banja Luci, u organizaciji Asocijacije za demokratske inicijative Sarajevo i Inicijative mladih za ljudska prava BiH u saradnji sa ELSA-om Banja Luka, i uz podršku OSCE-a BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Realizacija navedenih treninga omogućena je uz finansijsku pomoć međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders.

Treningu su prisustvovali studenti Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka u Banja Luci, koji su bili aktivni tokom predavanja i diskusija. Predstavnice ELSA-e Banja Luka Adrejana Romić i Sonja Samardžija, pored pomoći koordinacije treninga, održale su sa učesnicima debatu na temu ”Diskriminacija i govor mržnje u lokalnim zajednicama“, te su istakle veliko zadovoljstvo što imaju priliku da učestvuju u ovom projektu i da doprinesu borbi protiv diskriminacije.

Učesnici treninga su također imali priliku da čuju i predavače iz OSCE-a i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH na teme ”Krivična djela počinjena iz mržnje i njihovo kažnjavanje” i ”Uloga Institucije ombudsmena u Bosni i Hercegovini”. Predstavnici OSCE-a gdin. Saša Bojanić i gđa. Violeta Kovačević prisutnim učesnicima su ponudili da budu slobodni pozvati ih ponovo kada god imaju potrebu za stručnim predavanjem iz oblasti koje pokriva nadležnosti i rad OSCE-a. Također, predstavnik Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH gdin. Predrag Raosavljević učesnicima je ponudio pomoć u smislu održavanja predavanja o predstavljanju rada Institucije ombudsmena, te iskazao veliku zahvalnost i zadovoljstvo organizacijom treninga, kao i aktivnim učestvovanjem prisutnih studenata na treningu.

Pored navedenih predavača, veliki doprinos kvalitetu treninga dali su i mladi aktivisti Nina Šeremet, Adnan Kadribašić i Sanel Huskić koji su uz kratka predavanja sa učesnicima imali debatu, te interaktivne vježbe. Učesnici treninga su sa mladim i stručnim aktivistima preradili teme kao što su: Usvajanje i provedba Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini, zakonodavstvo i diskriminacija: Usklađivanje zakona sa načelima antidiskriminacije, pravni mehanizmi zaštite ljudskih prava i eliminiranja diskriminacije, javno zagovaranje i ljudska prava: Kako zagovarati promjenu?…

Trening je završen dodjelom certifikata o učešću studentima koji su treningu prisustvovali oba dana.
Ovaj događaj je bio i medijski propraćen od strane BH Radija 1 iz Sarajeva i Radija Herceg – Bosne iz Mostara.