Iskorak u objektivizaciji procesa imenovanja sudaca i tužitelja u BiH

29 Maja, 2015 / Komentari isključeni za Iskorak u objektivizaciji procesa imenovanja sudaca i tužitelja u BiH

Vijesti

U Sarajevu je organizaciji Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) 22. maja 2015.održana Konferencija o unaprjeđenju procesa imenovanja nositelja pravosudnih funkcija.

Cilj konferencije je bio informiranje učesnika konferencije i šire javnosti o unaprjeđenju imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u kontekstu uvođenja kompjuterskog kvalifikacionog i pismenog testiranja i suvremenog strukturiranog intervjua. Ovim mjerama, izbor i imenovanje sudaca i tužitelja su maksimalno objektivizirani i u najvećoj mjeri učinjeni transparentnim za kandidate koji apliciraju.

Konferenciju je otvorila dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić koja je istakla da je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine napravilo veliki iskorak u provođenju procedure izbora i imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, čime je ostvaren jedan od važnih preduvjeta za osiguranje profesionalnog i odgovornog pravosuđa. “Prema ovim (novim) normama, sam postupak mora garantirati da osobe koje biramo na sudijske odnosno tužiteljske pozicije, budu osobe visokih moralnih kvaliteta i sposobnosti, odgovarajućeg znanja i kvalifikacija, te da onemogućimo uplitanje interesnih skupina kao i diskriminaciju po bilo kojem osnovu.”, istakla je dopredsjednica Jukić.

Kako bi se osigurao najveći stepen objektivnosti i transparentnosti procesa imenovanja, od 2014. godine VSTV BiH u potpunosti primjenjuje kvalifikaciono i pismeno testiranje kandidata za pozicije sudaca i tužitelja u BiH koji prvi put “ulaze u pravosuđe”. Unaprijeđen je i usmeni razgovor sa kandidatima kako bi se egzaktno utvrdile sposobnosti koje se ispituju i način njihovog bodovanja. Uvođenjem unaprijeđenog sistema, 80% ocjene kandidata temelji se na kvalifikacionom odnosno pismenom testu, dok se 20% ocjene formira na osnovu razgovora sa kandidatima.

Preuzeto sa: http://www.pravosudje.ba/