Tomislavgrad – napad na džamiju u mjestu Omerovići

4 Septembra, 2015 / Komentari isključeni za Tomislavgrad – napad na džamiju u mjestu Omerovići

Vijesti

15.08.2015. godine desio se napad na džamiju u mjestu Omerovići kod Tomislavgrada. Grupa od deset mladića se sa dva vozila dovezla do džamije, iznijela plinsku bocu nakon čega su je postavili pred ulaz u dvorište džamije i iz boce pustili plin. Poslije toga su razbili staklo na jednom od automobila parkiranih u blizini džamije te se uputili prema obližnjoj štali gdje su uputili pogrdne psovke osobi bošnjačke nacionalnosti koji se nakon toga sakrio u štalu. Napadači su zatim oštetili njegovo vozilo i uputili se u pravcu Posušja.

Pripadnici policije iz Tomislavgrada su u organizovanoj akciji 16. avgusta uhapsili šestoricu mladića hrvatske nacionalnosti koji se sumnjiče da su počinili ovo krivično djelo čime su ujedno izazvali nesigurnost, strah te narušili međuljudske odnose u opštini Tomislavgrad.

03.09.2015. godine, ADI-jev tim za monitoring incidenata koji imaju elemente krivičnog djela počinjenog iz mržnje su organizovali sastanak sa predstavnicima policijske uprave i predstavnicima lokalne vlasti. U toku razgovora donesen je zaključak da ovakvi incidenti predstavljaju prijetnju za miran i dostojanstven život svih građana u općini Tomislavgrad, te ukoliko počinioci ne budu adekvatno sankcionisani sjeme mržnje će biti posijano i novi događaji sa sličnim motivom će se ponovo desiti.