Trening “Uvod u javno zagovaranje” održan u Tuzli

16 Marta, 2022 / Komentari isključeni za Trening “Uvod u javno zagovaranje” održan u Tuzli

Vijesti

Nakon treninga održanom u Istočnom Sarajevu, 11.03.2022. godine u Tuzli Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment i Asocijacija za demokratske inicijative su održali jednodnevni trening „Uvod u javno zagovaranje“. 

Treningu su prisustvovali predstavnici članica CAHR mreže, kao i predstavnici akademske zajednice i organizacija civilnog društva kojima su u njihovom radu i djelovanju potrebne vještine javnog zagovaranja u cilju unaprjeđenja ljudskih prava građana u Bosni i Hercegovini.

Javno zagovaranje je neiscrpna tema i samo zagovaranje omogućuje razne mogućnosti, alate i aktivnosti kojima se građani, ali i predstavnici organizacija civilnog društva i akademije mogu koristiti i na taj način boriti za svoja prava i mijenjati svoje lokalne zajednice. Stoga, tokom treninga, u skladu sa agendom, učesnici su razgovarali o samom pojmu javnog zagovaranja, zagovaračkim aktivnostima koje mogu implementirati u svom svakodnevnom životu i radu, kao i tipovima i principima zagovaranja. Učesnici su takođe kroz grupni rad definisali probleme i ciljeve SMART metodom što je pomoglo učesnicima da dodatno fokusiraju svoj budući rad i djelovanje, te diskutirali o zagovaračkim taktikama, planu zagovaranja i izradili zagovaračke poruke shodno specifičnim ciljevima predviđenim planom zagovaranja izrađenog u sklopu CAHR projekta.

Kroz grupni rad i diskusiju, naglašena je važnost da u samom procesu zagovaranja svi trebaju imati partnere, pojedince/institucije koji će biti saveznici tokom zagovaračkog procesa, jer ukoliko pojedinci, organizacije i akademija djeluju ujedinjeno (zajednički kroz projekte ili u sklopu koalicija/mreža) tada i postoji veća snaga i kredibilitet javnog zagovaranja. Rad u grupama je bio prilika za učesnike da razmijene svoja iskustva, upoznaju predstavnike organizacija civilnog društva i akademske zajednice iz Tuzle, Zenice, Srebrenika, Gračanice, Gradačca, Maglaja, Živinica i ostalih gradova u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Stoga, umrežavanje i grupni rad tokom treninga je rezultiralo dogovorenim budućim saradnjama i zajedničkim djelovanjem i aktivnostima predstavnika organizacija civilnog društva i akademije.

Naredne sedmice se održava trening u Banjoj Luci, treći od pet planiranih treninga koji će se održati u sklopu projekta ,,Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u BiH – CAHR“, podržanog od strane Europske unije.