U Brčkom održan peti po redu trening u okviru druge faze projekta „Antidiskriminacija“

15 Novembra, 2011 / Komentari isključeni za U Brčkom održan peti po redu trening u okviru druge faze projekta „Antidiskriminacija“

Vijesti

U okviru projekta „Equality in Rights Programme – Antidiscrimination phase 2“ u periodu 13. i 14.11.2011. godine održan je peti po redu trening u Brčkom. Organizatori treninga bili su Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo i Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Trening je održan u saradnji sa OSCE-om, Institucijom ombudsmena i Centrom za omladinski razvoj ‘’PRONI’’ Brčko. Pokrovitelj programa je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders. Treningu je prisustvovalo 16 mladih ljudi iz Brčko Distrikta.

Prvi dan treninga započeo je izlaganjem predavača Predraga Raosavljevića iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Tema se odnosila na Zakon o zabrani diskriminacije, te na ulogu institucije Ombudsmena u BiH. Nakon izlaganja g-dina Raosavljevića, g-đa Dejana Čopić također iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, upoznala je učesnike sa nekoliko primjera iz prakse u oblasti diskriminacije sa kojima se susretala u svom radu.

Nakon jednosatnog izlaganja predstavnika Institucije ombudsmena u BiH, trening je nastavila Nina Šeremet, aktivistica koja je učesnike upoznala sa pravnim mehanizmima zaštite ljudskih prava i eliminiranja diskriminacije. Također, tokom treninga vođena je debata o pojmu i subjektima diskriminacije.

Drugi dan treninga također je započela Nina Šeremet, te je sa učesnicima vršila analiziranje Zakona o zabrani diskriminacije.

Trening je nastavio Jasmin Jašarević iz Udruženja „PRONI“ Centra za omladinski razvoj na Temu ”Diskriminacija u lokalnoj zajednici – Diskriminacija mladih i nacionalnih manjina u oblasti dobijanja posla”. G-din Jašarević je učesnicima predstavio rezultate istoimenog istraživanja koje je radio Omladinski resursni centar Tuzla u februaru 2010. godine.

Nakon prezentacije rezultata, učesnici su upoznati sa preporukama do kojih se došlo tokom istraživanja. Naime, zaključci do kojih se došlo podrazumijevaju neophodnost implementiranja većeg broja aktivnosti usmjerenih ka pitanjima korupcije u BiH, posebno u oblastima diskriminacije po pitanju spolne, nacionalne i religijske pripadnosti, zatim pokretanje aktivnosti iz oblasti zaštite prava mladih i jednakih mogućnosti za dobijanje posla i školovanje u BiH, rad na aktivnostima vezanim za promociju Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, jačanje kapaciteta udruženja koja štite prava nacionalnih manjina, mladih i žena u BiH kako bi se oduprli diskriminaciji. Uslijedila su brojna pitanja učesnika i diskusija.

Na kraju treninga učesnicima su podijeljeni certifikati kojima se potvrđuje prisustvo.