Konferencija “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva sa akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”

2 Februara, 2018 / Komentari isključeni za Konferencija “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva sa akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”

Vijesti

Predstavnica Asocijacije za demokratske inicijative (ADI) Sarajevo prisustvuje dvodnevnoj konferenciji “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”, koju organizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), u saradnji s Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Konferencija se održava 1. i 2. februara 2018. godine u Banjoj Luci.

Riječ je o trećoj godišnjoj konferenciji na temu reforme pravosudnog sistema, koju VSTV BiH organiziraju u saradnji s EUSR-om i USAID-om. Cilj konferencije je, i ove godine, nastaviti praksu razvijanja dijaloga o tekućem procesu reforme pravosuđa, s fokusom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Na konferenciji će biti predstavljene aktivnosti vezane za rad na Zakonu o VSTV-u BiH, Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.

Također, planiran je rad učesnika/ca u pet radnih grupa na temu: imenovanje i ocjenjivanje; integritet i odgovornost; efikasnost i kvalitet sudova; efikasnost i kvalitet tužilaštava i procesuiranje korupcije i organiziranog kriminala, s posebnim osvrtom na saradnju tužilaštava s agencijama za provođenje zakona. Prezentacija nalaza i zaključaka radnih grupa planirana je za drugi dan konferencije.

Program konferencije možete preuzeti ovdje: Dnevni-red_konferencija-VSTV_EUSR_USAID_-2018