Posjeta članova ekspertne radne grupe Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona

25 Januara, 2022 / Komentari isključeni za Posjeta članova ekspertne radne grupe Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona

Vijesti

Dana 21. januara 2022. godine, u okviru projekta ,,Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini”, članovi ekspertne radne grupe prof. dr Elmedin Muratbegović, redovni profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnost i prof. dr Aleksandar Ivanović, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Lukavici, posjetili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Tim povodom održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova s ciljem pružanja ekspertske podrške u pripremi prijedloga novog Zakona o javnom/mirnom okupljanju te prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva, Mujo Koričić, policijski komesar i Arijana Šabić, sekretar Ministarstva, sa  saradnicima.

Članovi ekspertne radne grupe ukazali su na utvrđene manjkavosti Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, u smislu zaštite prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i prava na slobodu mirnog okupljanja te iznijeli prijedloge za kreiranje novih normativnih rješenja u ovim oblastima.

Predstavnici Ministarstva upoznali su članove ekspertne radne grupe sa izazovima s kojima se u praksi susreću kada je u pitanju prekršajno sankcionisanje izražavanja koje sadrži uvredljive i  klevetničke sadržaje, odnosno koje za posljedicu ima ugrožavanje tuđih prava, s posebnim fokusom na takvo izražavanje u onlajn okruženju.

Takođe, ukazali su i na određene segmente ostvarivanja prava na slobodu mirnog okupljanja kod kojih postoji prostor za zloupotrebu, poput spontanih okupljanja, okupljanja koja se održavaju na javnim površinama namijenjenim za saobraćaj i slično.

Na sastanku je dogovorena saradnja ekspertske radne grupe projekta i radne grupe Ministarstva, u smislu pružanja ekspertske podrške u kreiranju novih normativnih rješenja iz naprijed navedenih oblasti u Unsko-sanskom kantonu, kako bi se istima obezbijedio balans između potrebe za zaštitom javnog reda i mira s jedne strane, i omogućavanja nesmetanog uživanja prava na slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu mirnog okupljanja, s druge strane.

Tokom sastanka dogovorena je i saradnja na polju organizovanja javnih rasprava u vezi novih zakonskih rješenja u ove dvije prekršajne oblasti u Unsko-sanskom kantonu, a sve u cilju harmonizacije normi koje se odnose na zaštitu javnog reda i mira i ostvarenja prava na slobodu mirnog okupljanja s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i praksom Evropskog suda za ljudska prava.